Nikky Schmitz, hondentrainer in Enschede

Ik ben Nikky Schmitz - Kuttschruitter, sinds enkele jaren woonachtig in Twente. Hier woon ik samen met mijn man Luuk, zoon Lennon en onze hond Mylo en 2 katten Maze&Sepp. Vanaf jongs af aan ligt mijn passie bij honden. Het begon met alle buurthondjes uitlaten, op honden passen waar het kon en daarna 7 jaar bedrijfsleider in een prachtige dierenwinkel.

In 2016 adopteerde ik Mylo, een bordercollie reu van 2 jaar oud. Wij zijn direct op cursus gegaan. Daar leerde ik hem heel veel trucjes, maar kreeg niet de verbinding waar ik naar opzoek was. Tijdens de training blafte hij alle honden bij hem weg, was hij bang voor de paarden naast het veld (waardoor hij in de riem ging bijten) en hield zijn concentratie niet bij het lange wachten tijdens de lessen.

Het enige wat ik op deze hondenschool te horen kreeg waren de adviezen: je moet sambal op de lijn smeren, je moet lekkerdere beloningen meenemen zoals kaas, niet te dicht bij andere honden lopen. Veel hondenscholen zijn vakbekwaam, maar kennen niet de psychologie van een hond en daarom wordt probleemgedrag vaak niet goed opgemerkt of belangrijker, opgelost!

Dit gaf mij natuurlijk niet bepaald vertrouwen in Mylo. Ik keek verder en stuitte op boeken en filmpjes van Cesar Millan en Anniek winters. Hier haalde ik dingen uit waarvan ik dacht dat het bij mij paste en ik merkte meteen verschil tot de relatie met Mylo! 

Na verder onderzoek ben ik in opleiding gegaan bij Riet Ottenhof - training voor hond en baas (getraind door Cesar Millan). In september 2021 heb ik de opleiding psychologie hond in theorie en praktijk met succes afgerond. Hierna heb ik nog bij verschillende trainers meegekeken, bij verschillende roedels in de leer geweest en heb ik veel verschillende cursussen gevolgd waardoor ik nu mijn eigen rode draad heb ontwikkeld. Zo begon Doggybalance! Mijn passie voor dieren, het geweldig vinden van mensen adviseren en mijn kennis (die nog altijd steeds groter word) zorgt ervoor dat ik veel baasjes en honden weer terug in balans kan krijgen! Voor mij is dan ook geen uitdaging teveel en geen gedrag te moeilijk!

Honden houden je heel vaak een spiegel voor, en veel is daarom te herleiden naar je eigen doen en laten. Ik werd onzeker omdat ik niet goed begeleid werd, waardoor ik Mylo niet goed kon begeleiden. 

Mijn missie is om hondenbaasjes de taal van de hond te leren. Zo kunnen zij zelf zien, begrijpen en inspelen op de behoefte van eigen hond!